Aave (AAVE), kullanıcıların çeşitli ağlarda kripto para borç alıp vermesine olanak tanıyan merkeziyetsiz bir finans (DeFi) protokolüdür ve 2017’de ETHLend olarak başladı, daha sonra Aave olarak yeniden markalaştı ve likidite havuzu tabanlı modele geçti. Aave zamanla V2 ve V3 sürümlerini tanıtarak birçok yeni özellik ve iyileştirme getirdi, aynı zamanda GHO stablecoin’ini piyasaya sürdü ve yönetim sistemini Aave Governance V3 ile geliştirdi. 2023’te AIP-395 ve AIP-416 ile yeni yönetim çerçevesine geçilerek oylama ağları, gassız oylama ve oylama temsilcileri gibi yenilikler tanıtıldı. Bu yazımızda Aave (AAVE) nedir, TRY ile Aave (AAVE) nasıl alınır olmak üzere iki merak edilen sorunun yanıtını bulabilirsiniz.
Aave (AAVE) Nedir?
Aave, kullanıcıların Ethereum, Avalanche y Arbitrum gibi çeşitli ağlarda kripto para borç vermesine ve almasına olanak tanıyan merkeziyetsiz finans (DeFi) protokolüdür. Stani Kulechov tarafından 2017 yılında kurulan protokol, başlangıçta Ethereum üzerinde eşten eşe bir borç verme ekosistemi oluşturmak amacıyla “ETHLend” olarak başlatıldı.
Proje, 2017’de bir ICO aracılığıyla merkeziyetsiz borç verme platformunu geliştirmek için fon topladı. ETHLend, Eylül 2018’de Aave olarak yeniden markalaştı ve eşten eşe modelden likidite havuzu tabanlı bir modele geçiş yaptı. Aave’nin Aave V1 olarak bilinen ilk sürümü 8 Ocak 2020’de Ethereum üzerinde piyasaya sürüldü ve kullanıcıların mevduatlarından faiz kazanmalarına ve çeşitli varlıkları borç almalarına olanak tanıdı. 24 Aralık 2022’de ise bir AAVE Iyileştirme Önerisi (AIP), Aave V1’in rezervlerinin çoğunu dondurarak yeni arzları ve borçlanmaları kısıtladı ancak yine de borç geri ödemelerine ve teminat çekmelerine izin verdi.
Aave V2, 3 Aralık 2020’de aTokenler, teminatla borç geri ödemeleri, geliştirilmiş flaş krediler ve teminat takasları gibi yeni özellikler sunarak başlatıldı. Mart 2021’de Aave, V2’yi Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM) piyasalarını içerecek şekilde genişleterek belirli merkeziyetsiz borsa likidite sağlayıcı (LP) token’lerinin arzına izin verdi. Bu yükseltme aynı zamanda AAVE staker’larını yönetim haklarıyla güçlendiren, AIP’leri token sahiplerine ve staker’lara açan, oy gücü delegasyonunu etkinleştiren ve veto ve duraklatma yetkilerine sahip çok imzalı bir varlık olan yönetim “Guardian “ı kuran Aave Governance V2’yi de içeriyordu.
Aave, Kasım 2021’de beyaz listedeki finansal kurumlar için protokolün izinli bir versiyonu olan Aave Arc’ı tanıttı. Aynı yıl Aave, Centrifuge ile ortaklaşa olarak gerçek dünya varlıkları (RWA’lar) için likidite piyasalarını başlattı. Aave V3, 16 Mart 2022’de ilk olarak Polygon, Fantom, Avalanche, Arbitrum, Optimism ve Harmony gibi ağlarda ve daha sonra 27 Ocak 2023’te Ethereum’da kullanılmaya başlandı. Temmuz 2024 itibarıyla Aave V3, Ethereum, Avalanche, Optimism, Polygon, Arbitrum, Metis, Base, Gnosis, Harmony ve BNB Smart Chain dahil olmak üzere birden fazla ağda faaliyet göstermektedir. Harmony ve Fantom üzerindeki varlıklar harici köprü açıkları nedeniyle dondurulmuştur. Aralık 2023’te Aave V3’ün yeni dağıtımlarını değerlendirmek için standartlaştırılmış bir süreç onaylandı ve Ocak 2024’te Kava ve Scroll’da başlatılacak ilk sıcaklık kontrolleri onaylandı.
Aave, 7 Temmuz 2022’de aşırı teminatlı, çok teminatlı, USD’ye sabitlenmiş bir stablecoin olan GHO’nun geliştirildiğini duyurdu. 14 Temmuz 2023 tarihinde kabul edilen AIP-268, ertesi día Ethereum’da yayına giren GHO’nun piyasaya sürülmesini onayladı. Kullanıcılar, Aave V3 likidite havuzlarına temin ettikleri kripto paralarını teminat olarak kullanarak GHO’yu borç alma imkanına kavuştular. Ocak 2023’te GHO, Aave’nin Güvenlik Modülü’ne stake edilebilir bir varlık olarak eklendi.
Son olarak Aralık 2023’te AIP-395 ve AIP-416 onaylanarak Aave Governance V3’e geçildi. Bu yeni yönetim çerçevesi, çoklu oylama ağlarını, gassız oylamayı, oylama temsilcilerini, teklif yürütme için Aave Robotunu tanıttı ve Aave faiz getiren AAVE token’inin (ERC-20 aAAVE) yönetim için kullanılmasına izin vererek protokolün yönetişim sisteminin genel esnekliğini ve verimliliğini artırdı.
TRY ile Aave (AAVE) Nasıl Alınır?
Binance TR, Türkiye’de Aave (AAVE) satın almak isteyen yatırımcılar için en uygun bir kripto para borsasıdır. Hızlı bir şekilde hesap oluşturulabilen Binance TR’de AAVE dahil 100’den fazla kripto para alınıp satılabilmektedir. Binance TR’de TRY ile Aave (AAVE) satın alabilmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Binance TR’de Hesap Nasıl Açılır?
Binance TR’de hesap açmak oldukça kolaydır. Bunun için trbinance.com adresine gitmeniz ve “Hesap Oluştur” adımından devam etmeniz gerekmektedir. Hesap oluşturmanın ilk adımında e-posta adresi, telefon numarası, ad-soyad, doğum tarihi, uyruk ve T.C. kimlik numarası gibi temel bilgilerinizi girmeniz istenecektir.
Talep edilen bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde girilmesinin ardından bilgilerin teyit edilerek doğrulanması amacıyla e-posta/sms doğrulaması yapılacaktır. Bu sürecin tamamlanmasının ardından ikinci adım olan kimlik doğrulamasına (KYC) geçerek devam edeceksiniz.
Binance TR’de Hesap Nasıl Onaylatılır?
Binance TR’de kimlik doğrulaması, kripto para alım satımına başlamadan önce ve hesap oluşturma sırasında gerçekleştirilmesi gereken güvenlik prosedürlerinden biridir. Bu işlem aynı zamanda hem kullanıcıyı hem de kripto para borsasını korumak için gerekmektedir. Tercihinize göre doğrulama işlemini telefonunuzdan ya da Binance TR’nin resmi web sitesi üzerinden yapabilirsiniz. Bu noktada web sitesinden kimlik doğrulaması yapmak için de cep telefonunuza ihtiyacınız olacağını belirtelim.
Binance TR web sitesinde sağ üstte bulunan “Profil” seçeneğinin üzerine geldikten açılır menüden “Kimlik Doğrulama ve Limitler” seçeneğine tıklayarak devam edin ve ardından “Doğrula” seçeneğine tıklayın. Bu adımdan sonra karşınıza çıkacak QR kodunu cep telefonunuzun kamerasına taratmanız ve işleme cep telefonunuzla devam etmeniz gerekecek. Eğer QR kodunu tarayamıyorsanız, “URL’yi Kopyala” seçeneğine tıklayarak kimlik doğrulama adresini cep telefonunuza SMS ile gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
Adresi cep telefonunuza girdiğinizde veya QR kodunu taradığınızda cep telefonunuzda aşağıdaki gibi bir ekran açılacaktır. Buradan öncelikle “Kimlik” seçeneğine dokunarak devam edin.
Ardından aşağıdaki gibi bir ekran açılacaktır. Doğrulama işlemine devam etmek için öncelikle sizin için uygun olan belge tipini seçerek devam edin.
Belge tipini seçtikten sonra “Ön yüzünü yükle” seçeneğine dokunarak devam edebilirsiniz. Seçtiğiniz belge tipine göre belgenin ön yüzünün fotoğrafını çektikten sonra “Arka yüzünü yükle” seçeneğine dokunun ve belgenin arka yüzünün fotoğrafını çekip yükleyin. Kimlik kartınızın ya da ehliyetinizin ön ve arka yüzünün fotoğrafını çekerken görüntülerin net olduğundan ve çektiğiniz fotoğraftaki bilgilerin kolayca okunabildiğinden emin olun.
Daha sonra “Selfie” seçeneğine dokunarak devam edebilirsiniz. Bu noktada cep telefonunuzun ön kamerası açılacak ve yüzünüzü taratmanız gerekecek. Kamera açıldıktan sonra yüzünüzün kamera alanını olabildiğince doldurduğundan emin olun.
Tüm bu adımları eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamladıktan sonra kimlik doğrulama işleminiz kısa bir süre içerisinde gerçekleşecektir.
Binance TR’de Nasıl TL Yatırılır?
Binance TR hesabınıza tüm bankalar üzerinden kolayca TL yatırabilirsiniz. Vakıfbank, Ziraat Bankası, Iş Bankası, Akbank, Fibabanka, Şekerbank, Türkiye Finans hesaplarınızdan ise 7/24 TL yatırabilir ve kesintisiz şekilde işlem yapabilirsiniz. Bu bankalar haricindeki diğer bankalardan ise FAST ile 50 bin TL’ye kadar 7/24 yatırma işlemi yapılabilmektedir. Diğer bankalardan yapılan 50 bin TL üzeri para yatırma işlemleri EFT horaleri içerisinde gerçekleşir.
Binance TR hesabınıza para yatırmak için ilk olarak trbinance.com adresinden ana sayfanın sol üst köşesindeki “Cüzdan” seçeneğinin üzerine gelin ve açılır menüden “Yatırma” seçeneğine tıklayın.
Ardından aşağıdaki gibi bir sayfa açılacaktır ve bu sayfadan tercih ettiğiniz bankayı seçerek para yatırma işlemine devam edebilirsiniz. Eğer tercih ettiğiniz banka henüz Binance TR entegrasyonuna sahip değilse “Diğer Bankalar” seçeneğine tıklayarak devam etmelisiniz.
Biz bu örnekte Vakıfbank’ı kullanarak devam edeceğiz ancak süreç diğer tüm bankalar için de aynıdır. Vakıfbank seçeneğine tıkladığınızda karşınıza o bankaya ait havale, EFT veya FAST yapabileceğiniz bir hesap adı ve IBAN adresi gelecektir. Artık tek yapmanız gereken, tercih ettiğiniz bankanın sayfasında görünen bilgileri kullanarak Binance TR hesabınıza yatırmak istediğiniz miktarı havale, EFT veya FAST ile göndermektedir.
Bankanız transfer işlemini tamamladıktan sonra gönderdiğiniz fonlar otomatik olarak Binance TR hesabınızda cüzdanınıza yansıtılacaktır.
TL ile Binance TR’de Nasıl AAVE Coin Alınır?
Para yatırma işleminin ardından Binance TR web sitesinde sol üst menüsünde bulunan “Al-Sat” seçeneğine tıklayarak TL ile AAVE coin satın alım adımına geçebilirsiniz.
Bu seçeneğe tıkladıktan sonra aşağıdaki sayfa açılacaktır. Bu sayfanın sağ tarafındaki arama kısmına “AAVE” yazarak gelen sonuçlardan AAVE/TRY seçeneğine tıklayarak TL ile AAVE satın alım sayfasına gidebilirsiniz.
Şimdi aşağıdaki AAVE alım satım sayfası açılacaktır. Bu sayfada kırmızı kutuyla işaretlenen alanda ilk kutucuğa hangi fiyattan AAVE satın almak istiyorsanız fiyatı ve ikinci kutucuktan kaç adet AAVE almak istediğiniz girmeniz gerekmektedir. Tutarı girdikten sonra “AAVE Al” düğmesine tıklayarak satın alım işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Binance TR Nedir?
Ürettiği işlem hacmi ile dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance, Türkiye’deki kripto para yatırımcılarına özel platform